Recept
Bakpotatis
Ingredienser:
- 6 stora bakpotatisar
- 2 msk smör
- 1 burk keso
- 2 hackade gula lökar
- salt & peppar
- rosmarin
- matolja
- ströbröd
Gör så här:
- Tvätta ock skrubba potatisen
- Gnid in potatisen med matolja med en bit papper. Detta gör skalet hårdare
- Dela potatisen i två halvor
- Baka i 200 grader i ca en timme
- Gröp ur potatisen och blanda med kryddor, keso och lök
- Fyll skalet med blandningen
- Pudra över med ströbröd
- Lägg en kvist rosmarin som dekoration
Tips! Byt ut keso mot den fyllningen du tycker bäst om!
Dillstuvad färskpotatis
Ingredienser:
- Ca 12 kokta färskpotatisar beroende på storlek
- 2 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- 4 dl mjölk
- dill
- salt & peppar
Gör så här:
- Borsta eller skala potatisen efter kokningen
- Fräs matfett och mjöl
- Späd ut med mjölken och låt koka i 3-5 minuter
- Krydda med salt och peppar
- Lägg i potatisen hela eller som tärningar
- Värm tills potatisen är varm
- Lägg i mycket dill
Hasselbackspotatis
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 3 msk smör
- 3 msk ströbröd
- salt
Gör så här:
- Skala potatisen noggrant
- Lägg varje potatis i en träslev och skär tunna skivor mot sleven
- Lägg potatisen i en eldfast form
- Lägg små klickar av smör ovanpå varje potatis
- Grädda i ugn i 225 grader i ca 45 minuter så de får en härlig gyllenbrun färg
- Ta ut formen och pensla varje kvart med smör
- Sista gången strör du över med ströbröd och salt
Janssons frestelse
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 2 gula lökar
- 1 burk ansjovisfilé
- 2 1/2 dl grädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 2 msk smör
- ströbröd
Gör så här:
- Skala potatisen och skär eller riv den i tunna stavar
- Skala och hacka löken
- Varva lök,potatis och ansjovis i en smord form ugnssäker form
- Ha potatis i botten och toppen
- Blanda mjölken och grädden och häll över potatisen
- Strö över ströbrödet
- Lägg ut några klickar smör
- Grädda i 225 grader i ca 30 minuter
- Häll på resten av gräddmjölkblandningen
- Grädda i ytterligare 15 minuter
Klyftpotatis
Ingredienser:
- 12 st potatisar
- olivolja eller rapsolja
- gourmetsalt
Gör så här:
- Tvätta och borsta potatisen väl
- Skär potatisen i lagom stora klyftor,gärna med skalet på
- Koka upp vatten med salt
- Lägg i klyftorna och låt de koka i ca 10 minuter
- Häll av vattnet och låt klyftorna torka på en ren handduk
- Lägg ut klyftorna i en långpanna med lite fett
- Pensla med oliv eller rapsolja och salta med saltet
- Ugnsbaka i 225 grader tills klyftorna är gyllenbruna och krispiga. Det brukar ta ca 30 minuter
Pajbotten av potatis
Ingredienser:
- 8 kokta potatisar
- 1 dl vetemjöl
- 1 msk olja
- salt
Gör så här:
- Pressa potatisen
- Blanda potatisen med mjölet,oljan och salt till en jämn deg
- Tryck ut degen i en pajform
- Grädda i 200 grader i ca 25 minuter,tills den får en fin färg
- Lägg i valfri smaskig fyllning
Palt
Ingredienser:
- 12 mandelpotatisar
- 6 dl kornmjöl
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3 hg fläsk
- salt
- kryddpeppar
Gör så här:
- Skala och riv potatisen
- Blanda potatisen och mjölet med kryddorna till en deg
- Tärna fläsket
- Forma runda bullar med händerna
- Stoppa in fläsket i en grop i bullarna och fyll igen
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull
- Koka paltarna en och en
- Låt sjuda i 30-40 minuter
- Serveras med smör och lingonsylt
Potatisgratäng
Ingredienser:
- 12 st potatisar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- salt och peppar
- muskot
- ev västerbottenost
Gör så här:
- Skala potatisen och skär dem i tunna skivor
- Smörj en eldfast form och lägg i skivorna
- Krydda efter tycke och smak
- Blanda mjölken och grädden med pressad vitlök
- Slå blandningen över potatisen
- Grädda i 225 grader i ca 50 minuter tills potatisen mjuk
För en krämigare gratäng varva med riven ost tex västerbottenost.
Potatiskaka
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 2 dl keso
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 1/2 dl grädde
- 3 vitlöksklyftor
- salt och peppar
Gör så här:
- Skala och riv potatisen grovt
- Lägg potatisen i en smord ugnssäker form
- Blanda ihop mjölken med keso och kryddorna
- Pressa vitlöken och blanda noggrant
- Häll blandningen över potatisen
- Grädda i 225 grader i ca 60 minuter
Potatisomelett
Ingredienser:
- 6 potatisar
- 150 gr rökt skinka
- 6 ägg
- 2 dl gröna ärtor
- 1 gul lök
- 2 msk vatten
- salt och peppar
- smör
Gör så här:
- Tvätta och borsta potatisen
- Skär potatisen i skivor utan att skala den
- Hacka löken och skinkan
- Stek potatisen tills den får fin färg
- Låt löken fräsa med potatisen på slutet
- Blanda i skinkan och ärtorna med salt och peppar
- Vispa äggen med vatten
- Häll äggen över potatisen
- Rör med en gaffel tills omeletten är färdig
Potatisplättar
Ingredienser:
- 4 kokta potatisar
- 6 dl mjölk
- 1 1/2 -2dl vetemjöl
- 3 ägg
- salt
- smör
- vitpeppar
Gör så här:
- Mosa potatisen
- Blanda noggrant med resten av ingredienserna
- Grädda plättarna i stekpannan
Potatissallad med saffran
Ingredienser:
- 10 potatisar
- 1 rödlök
- ett halvt gram saffran
- salt och peppar
- 1/2 dl persilja
- 2 msk kapris
- 1/2 dl urkärnade oliver
- 3 dl gräddfil eller crème fraiche
Gör så här:
- Skala och dela potatisen i lagom bitar
- Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är nästan mjuka
- Häll av vattnet
- Blanda gräddfilen med saffran, finhackad lök, salt och peppar
- Lägg i potatisen och blanda väl
- Garnera med kapris, oliver och persilja
Potatissoppa med purjo
Ingredienser:
- 4-5 potatisar
- 1 gul lök
- 1-2 purjolökar
- ca 2 msk smör
- 1 liter vatten+2 buljongtärningar(grönsak,kött eller höns)
- salt
- vitpeppar
- mjölk eller grädde
Gör så här:
- Strimla löken
- Skiva potatisen
- Fräs den strimlade löken i smöret
- Lägg i potatisskivorna och buljongen
- Krydda efter behag och låt koka tills potatisen är mjuk
- Kör ev med en stavmixer eller spisa den som den är
- Mixa med mjölk eller grädde för lite fylligare smak.
Rostad potatissallad
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 2 msk olja
Dressing:
- 5 soltorkade tomater
- 1 stor röd lök
- 1 dl svarta oliver
- 1 msk kapris
- persilja
- salt och peppar
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
Gör så här:
- Tvätta och borsta potatisen
- Dela dem i två halvor
- Lägg halvorna i en ugnssäker form
- Häll olivoljan över halvorna
- Grädda i 200 grader mitt i ugnen tills de känns mjuka
- Hacka allt till dressingen fint och blanda väl
- Häll i potatisen och blanda igen
Rösti
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 3 msk smör
Gör så här:
- Skala och riv potatisen
- Smält hälften av smöret
- Stek potatisen på svag värme i 10-15 minuter
- Lägg upp potatisen på en tallrik
- Smält resten av smöret och lägg tillbaka potatisen
- Stek tills det känns färdigt
Krämig dillpototto
Ingredienser: (10pers)
- 1,5 kg potatis skalad och tärnad
- 150gr finhackad gul lök
- 1msk rapsolja
- 4msk vitvinsvinäger
- 5dl vatten
- 1dl grönsaksfond
- 400gr ostkräm 15%
- 1tsk salt
- 30gr hackad dill
Gör så här:
- Fräs löken i oljan
- Lägg i potatisen
- Tilsätt vinäger, vatten samt fond i grytan och koka upp
- Sjud tills potatisen känns mjuk
- Blanda i ostkrämen och koka upp
- Tillsätt dill och smaka av
Potatispaté med basilika & mozzarella
Ingredienser: (10pers)
- 1,5kg potatis skalad och i skivor på ca 2mm
- 6 ägg
- 2,5dl matlagningsgrädde
- 3,5dl mjölk
- 0,5dl potatismjöl
- 1msk salt
- 1tsk svartpeppar
- 150gr soltorkade tomater
- 50gr fryst basilika
- 200gr mozzarella
- 200gr riven ost
Gör så här:
- Sätt ungnen på 160 grader.
- Ta hälften av potatisen och lägg i formen.
- Strimla de soltorkade tomaterna.
- Strö tomaterna och riven ost över potatisen.
- Fördela basilikan över osten.
- Lägg på resten av potatisen och tryck ned skivorna.
- Vispa ihop grädde,mjölk och häll över potatisen.
- Tillsätt ägg,salt samt peppar och häll över potatisen.
- Tillaga i 60-70 minuter tills potatisen är mjuk.
Potatistårta
Ingredienser:
- 200 g kokt kall potatis, skalad (ca 350 g rå oskalad potatis)
- 4 dl mjöl
- 2 msk socker
- 200 g matfett
- ca 2 dl äppelmos
- 1.5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
- Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig smet.
- Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
- Låt bottnarna kallna.
- Bred äppelmos mellan de kalla tårtbottnarna.
- Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.
Raggmunk
Ingredienser:
- 800 g potatis, av fast sort
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- Smör att steka i
Gör så här:
- Vispa samman mjöl och salt med hälften av mjölken till en klumpfri smet
- Tillsätt resten av mjölken och ägget.
- Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
- Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
- Stek dem frasiga på båda sidor.
Serveras förslagsvis med stekt fläsk och rårörda lingon!