Recept

Bakpotatis

Ingredienser:

  • 6 stora bakpotatisar
  • 2 msk smör
  • 1 burk keso
  • 2 hackade gula lökar
  • salt & peppar
  • rosmarin
  • matolja
  • ströbröd

Gör så här:

  1. Tvätta ock skrubba potatisen
  2. Gnid in potatisen med matolja med en bit papper. Detta gör skalet hårdare
  3. Dela potatisen i två halvor
  4. Baka i 200 grader i ca en timme
  5. Gröp ur potatisen och blanda med kryddor, keso och lök
  6. Fyll skalet med blandningen
  7. Pudra över med ströbröd
  8. Lägg en kvist rosmarin som dekoration

Tips! Byt ut keso mot den fyllningen du tycker bäst om!

Dillstuvad färskpotatis

Ingredienser:

  • Ca 12  kokta färskpotatisar beroende på storlek
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • dill
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Borsta eller skala potatisen efter kokningen
  2. Fräs matfett och mjöl
  3. Späd ut med mjölken och låt koka i 3-5 minuter
  4. Krydda med salt och peppar
  5. Lägg i potatisen hela eller som tärningar
  6. Värm tills potatisen är varm
  7. Lägg i mycket dill

Hasselbackspotatis

Ingredienser:

  • 12  potatisar
  • 3 msk smör
  • 3 msk ströbröd
  • salt

Gör så här:

  1. Skala potatisen noggrant
  2. Lägg varje potatis i en träslev och skär tunna skivor mot sleven
  3. Lägg potatisen i en eldfast form
  4. Lägg små klickar av smör ovanpå varje potatis
  5. Grädda i ugn i 225 grader i ca 45 minuter så de får en härlig gyllenbrun färg
  6. Ta ut formen och pensla varje kvart med smör
  7. Sista gången strör du över med ströbröd och salt

Janssons frestelse

Ingredienser:

  • 12 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfilé
  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • ströbröd

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär eller riv den i tunna stavar
  2. Skala och hacka löken
  3. Varva lök,potatis och ansjovis i en smord form ugnssäker form
  4. Ha potatis i botten och toppen
  5. Blanda mjölken och grädden och häll över potatisen
  6. Strö över ströbrödet
  7. Lägg ut några klickar smör
  8. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter
  9. Häll på resten av gräddmjölkblandningen
  10. Grädda i ytterligare 15 minuter

Klyftpotatis

Ingredienser:

  • 12 st potatisar
  • olivolja eller rapsolja
  • gourmetsalt

Gör så här:

  1. Tvätta och borsta potatisen väl
  2. Skär potatisen i lagom stora klyftor,gärna med skalet på
  3. Koka upp vatten med salt
  4. Lägg i klyftorna och låt de koka i ca 10 minuter
  5. Häll av vattnet och låt klyftorna torka på en ren handduk
  6. Lägg ut klyftorna i en långpanna med lite fett
  7. Pensla med oliv eller rapsolja och salta med saltet
  8. Ugnsbaka i 225 grader tills klyftorna är gyllenbruna och krispiga. Det brukar ta ca 30 minuter

Pajbotten av potatis

Ingredienser:

  • 8  kokta potatisar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk olja
  • salt

Gör så här:

  1. Pressa potatisen
  2. Blanda potatisen med mjölet,oljan och salt till en jämn deg
  3. Tryck ut degen i en pajform
  4. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter,tills den får en fin färg
  5. Lägg i valfri smaskig fyllning

Palt

Ingredienser:

  • 12 mandelpotatisar
  • 6 dl kornmjöl
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 hg fläsk
  • salt
  • kryddpeppar

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen
  2. Blanda potatisen och mjölet med kryddorna till en deg
  3. Tärna fläsket
  4. Forma runda bullar med händerna
  5. Stoppa in fläsket i en grop i bullarna och fyll igen
  6. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull
  7. Koka paltarna en och en
  8. Låt sjuda i 30-40 minuter
  9. Serveras med smör och lingonsylt

Potatisgratäng

Ingredienser:

  • 12 st potatisar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • muskot
  • ev västerbottenost

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor
  2. Smörj en eldfast form och lägg i skivorna
  3. Krydda efter tycke och smak
  4. Blanda mjölken och grädden med pressad vitlök
  5. Slå blandningen över potatisen
  6. Grädda i 225 grader i ca 50 minuter tills potatisen mjuk

För en krämigare gratäng varva med riven ost tex västerbottenost.

Potatiskaka

Ingredienser:

  • 12  potatisar
  • 2 dl keso
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen grovt
  2. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form
  3. Blanda ihop mjölken med keso och kryddorna
  4. Pressa vitlöken och blanda noggrant
  5. Häll blandningen över potatisen
  6. Grädda i 225 grader i ca 60 minuter

Potatisomelett

Ingredienser:

  • 6  potatisar
  • 150 gr rökt skinka
  • 6 ägg
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 2 msk vatten
  • salt och peppar
  • smör

Gör så här:

  1. Tvätta och borsta potatisen
  2. Skär potatisen i skivor utan att skala den
  3. Hacka löken och skinkan
  4. Stek potatisen tills den får fin färg
  5. Låt löken fräsa med potatisen på slutet
  6. Blanda i skinkan och ärtorna med salt och peppar
  7. Vispa äggen med vatten
  8. Häll äggen över potatisen
  9. Rör med en gaffel tills omeletten är färdig

Potatisplättar

Ingredienser:

  • 4 kokta potatisar
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 -2dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • salt
  • smör
  • vitpeppar

Gör så här:

  1. Mosa potatisen
  2. Blanda noggrant med resten av ingredienserna
  3. Grädda plättarna i stekpannan

Potatissallad med saffran

Ingredienser:

  • 10  potatisar
  • 1 rödlök
  • ett halvt gram saffran
  • salt och peppar
  • 1/2 dl persilja
  • 2 msk kapris
  • 1/2 dl urkärnade oliver
  • 3 dl gräddfil eller crème fraiche

Gör så här:

  1. Skala och dela potatisen i lagom bitar
  2. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är nästan mjuka
  3. Häll av vattnet
  4. Blanda gräddfilen med saffran, finhackad lök, salt och peppar
  5. Lägg i potatisen och blanda väl
  6. Garnera med kapris, oliver och persilja

Potatissoppa med purjo

Ingredienser:

  • 4-5 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1-2 purjolökar
  • ca 2 msk smör
  • 1 liter vatten+2 buljongtärningar(grönsak,kött eller höns)
  • salt
  • vitpeppar
  • mjölk eller grädde

Gör så här:

  1. Strimla löken
  2. Skiva potatisen
  3. Fräs den strimlade löken i smöret
  4. Lägg i potatisskivorna och buljongen
  5. Krydda efter behag och låt koka tills potatisen är mjuk
  6. Kör ev med en stavmixer eller spisa den som den är
  7. Mixa med mjölk eller grädde för lite fylligare smak.

Rostad potatissallad

Ingredienser:

  • 12  potatisar
  • 2 msk olja

Dressing:

  • 5 soltorkade tomater
  • 1 stor röd lök
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 msk kapris
  • persilja
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här:

  1. Tvätta och borsta potatisen
  2. Dela dem i två halvor
  3. Lägg halvorna i en ugnssäker form
  4. Häll olivoljan över halvorna
  5. Grädda i 200 grader mitt i ugnen tills de känns mjuka
  6. Hacka allt till dressingen fint och blanda väl
  7. Häll i potatisen och blanda igen

Rösti

Ingredienser:

  • 12  potatisar
  • 3 msk smör

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen
  2. Smält hälften av smöret
  3. Stek potatisen på svag värme i 10-15 minuter
  4. Lägg upp potatisen på en tallrik
  5. Smält resten av smöret och lägg tillbaka potatisen
  6. Stek tills det känns färdigt

Krämig dillpototto

Ingredienser: (10pers)

  • 1,5 kg potatis skalad och tärnad
  • 150gr finhackad gul lök
  • 1msk rapsolja
  • 4msk vitvinsvinäger
  • 5dl vatten
  • 1dl grönsaksfond
  • 400gr ostkräm 15%
  • 1tsk salt
  • 30gr hackad dill

Gör så här:

  1. Fräs löken i oljan
  2. Lägg i potatisen
  3. Tilsätt vinäger, vatten samt fond i grytan och koka upp
  4. Sjud tills potatisen känns mjuk
  5. Blanda i ostkrämen och koka upp
  6. Tillsätt dill och smaka av

Potatispaté med basilika & mozzarella

Ingredienser: (10pers)

  • 1,5kg potatis skalad och i skivor på ca 2mm
  • 6 ägg
  • 2,5dl matlagningsgrädde
  • 3,5dl mjölk
  • 0,5dl potatismjöl
  • 1msk salt
  • 1tsk svartpeppar
  • 150gr soltorkade tomater
  • 50gr fryst basilika
  • 200gr mozzarella
  • 200gr riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ungnen på 160 grader.
  2. Ta hälften av potatisen och lägg i formen.
  3. Strimla de soltorkade tomaterna.
  4. Strö tomaterna och riven ost över potatisen.
  5. Fördela basilikan över osten.
  6. Lägg på resten av potatisen och tryck ned skivorna.
  7. Vispa ihop grädde,mjölk och häll över potatisen.
  8. Tillsätt ägg,salt samt peppar och häll över potatisen.
  9. Tillaga i 60-70 minuter tills potatisen är mjuk.

Potatistårta

Ingredienser:

  • 200 g kokt kall potatis, skalad (ca 350 g rå oskalad potatis)
  • 4 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 200 g matfett
  • ca 2 dl äppelmos
  • 1.5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
  3. Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig smet.
  4. Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
  6. Låt bottnarna kallna.
  7. Bred äppelmos mellan de kalla tårtbottnarna.
  8. Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.

Raggmunk

Ingredienser:

  • 800 g potatis, av fast sort
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Smör att steka i

Gör så här:

  1. Vispa samman mjöl och salt med hälften av mjölken till en klumpfri smet
  2. Tillsätt resten av mjölken och ägget.
  3. Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
  4. Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
  5. Stek dem frasiga på båda sidor.

Serveras förslagsvis med stekt fläsk och rårörda lingon!